Marie Oskarsson gästbloggar från bokmässan: En författares mässupplevelse

Torsdag
Börjar dagen med att gå på ett seminarium om högläsningens betydelse för små barn. Vilken sorg att det ens behöver diskuteras, att inte alla föräldrar tar till vara på sina barns medfödda lust att lära, lyssna och njuta av berättelser. Det är ju världens bästa sätt att umgås och ha en fin stund tillsammans.
Men dagens föräldrar läser inte för sina barn. Vanan har försvunnit på en generation. För tio år sedan läste 70 procent av alla föräldrar gör sina barn. Idag är det bara 35 procent som gör det. Så otroligt sorgligt! Både för barnets språkutveckling och för föräldrarnas och barnet att tidigt knytas samman med gemensamma upplevelser.

image[3]

Sen födelsedagslunch med min mamma som fyllde år tidigare i veckan och lite planlös promenad runt på mässan. Man blir lätt yr av alla intryck!

Jag går till Littersturscenen för ett samtal med författaren Mårten Sandén om författarbesök i skolan. Han är irriterande stilig som vanligt i tredelad yllekostym. Vi tycker nästan lika om det mesta.
Författarbesök kan vara givande, men bara om de är en del av ett genomtänkt pedagogiskt arbete. Annars blir vi bara som en pausunderhållning i den vanliga skoldagen.

bild

I Bonnier carlsens monter ligger travar av böcker i serien Jack & Kärleken. Det är en härlig syn!

bild

Illustratören Helena Bergendahl väntar på mig. Vi ska berätta om Jack och hans vänner. Ingen i publiken tittar på mig! Alla är förhäxade av Helena som tecknar bilderna på ett stort blädderblock medan jag läser högt ur femte delen, Vara ihop. Det är lika fascinerande varje gång att se hur hon med några penslar får fram både Jacks utseende och inre person.

bild

/Marie

Detta inlägg publicerades i Böcker, Event, Författare, Illustratörer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.