Skrivlust och bokmässa

image[2]Så här lugnt ser det ut när dörrarna till mässan precis har öppnat.

– Äntligen bokmässa! utbrister man igen. Det är så mycket man ska hinna med: seminarier, bokköp, lyssna på författare och illustratörer. Men väl på plats fastnar man än här och än där, träffar på en gammal kompis, snubblar in på ett spännande montersamtal, träffas över en trevlig lunch som övergår i samtal om bokidéer – och plötsligt är dagen slut, fötterna trötta och halsen sönderpratad efter att ha halvskrikit för att höras över sorlet på mässgolvet.

image-1
Något mycket intressant som jag i alla fall hann med, var att lyssna på när Eva Dahlin (förläggare på Bonnier Carlsen) pratade med Katarina Genar, Tove Berggren och Maria Frensborg om att väcka ungas skrivlust.
Varför ska man skriva?
”Stavfel kan man rätta till, men tankar kan man tappa bort”, säger Lennart Lordi, huvudpersonen i Tove Berggrens böcker, och det här är något som hon själv återkommer till i vad skrivandet betyder för henne. Både gymnasieläraren Maria Frensborg och logopeden Katarina Genar pratade om betydelsen att vägleda barn och unga som lär sig att skriva och ge dem ett ramverk att hänga upp en berättelse på, och att hjälpa dem att skriva utifrån sina egna bilder.

978916387673897891638733179789163871504

Skrivandet kan ju fungera på olika sätt. Kanske som en säkerhetsventil, ett verktyg för att få ur sig tankar och funderingar. Det jag tog med mig från deras samtal var också att vi behöver lära oss att prata om texter utifrån vad de uttrycker och betyder snarare än huruvida de är bra eller dåliga. Det lustfyllda skrivandet är ett kravlöst utforskande av ord och tankar, ett sätt att söka mening utan att förlora sig i grammatik och stavfel. Som med så mycket annat är själva processen ofta viktigare än resultatet.

/ Marcus, redaktör

Detta inlägg publicerades i Böcker, Event, Författare och märktes , , , . Bokmärk permalänken.