Marie Oskarsson gästbloggar från bokmässan: mystiska masker och champagne

Fredag
Möter ett gång i färgglada huvor som samlas mitt på Mässgolvet för att demonstrera. De säger inget. Står bara. Pekar. Blir fler. Effektfullt, men vad vill de?

bild-3

Per Nilsson och Stefan Casta pratar om att skriva på liv och död för unga, om att inte väja för de svåra ämnena. Allt är möjligt, allt kan man skriva om – bör man skriva om. Men det måste finnas hopp! Om en aldrig så liten strimma. Och kanske krävs det då hjälp av en ängel i berättelsen.

bild-4

Fredagens längsta kö ringlade långt från rulltrappan till den stora salen K2 där Johan Persson och Martin Schibbye skulle prata om sin bok ”438 dagar”. Johan Persson beskriver tillvaron i Kalithyfängelset som att leva i en gigantisk bokmässa, med samma trängsel, ljudnivå och konstanta intryck. Tröttande och intensivt. Men det fanns mänsklig värme, solidaritet och medmänsklighet, trots att det var straffbart att hjälpa andra medfångar. Och när alla de böcker som de bett vänner skicka till fängelset kom och fångarna började läsa Kafka och Dostojevskij öppnade sig världen. Plötsligt hade de mer att prata om än ”var hittade du tvålen” eller ”har inte ditt sår läkt?”.

Vandrar vidare till baren i hotell Gothias foajé för att träffa min förläggare Eva Dahlin och illustratörskompis Helena Bergendahl. Vi ska fira att sista delen i vår serie Jack & kärleken nu kommit ut. Och hur firar barnboksförfattare? Med champagne förstås!

bild-5

/Marie

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.