Neil Gaiman om vikten av läsning

Har man en skyldighet att läsa för sina barn? Neil Gaiman tycker det och pratar om vikten av läsning för ett sunt samhälle.

Neil Gaiman

Foto: Robin Mayes

Varför ska vi läsa skönlitteratur? I en artikel i The Guardian igår förklarade Neil Gaiman sin syn på varför vi ska läsa skönlitteratur. Neil menar att alla har en skyldighet att läsa, och att läsa för sina barn. Vi kan inte annat än hålla med. Bra berättelser är en inkörsport till läsning i alla dess former (och böcker som får barn att läsa är bra böcker, kom ihåg det). En bra berättelse driver på läsaren genom bokstäverna och orden, längre och längre in, för att man helt enkelt bara måste få veta vad som händer, hur det ska gå och vem som är boven. Man drivs på tills man en dag har knäckt läskoden. Och då ligger plötsligt hela världen öppen. Voilà.

Men världen är också större nu än någonsin och kräver därför mer av oss som läsare. För på två dagar skapar vi människor mer information än vad vi gjorde sammanlagt fram till år 2003. På 48 timmar skrivs och genereras alltså lika många bokstäver och siffror som det tagit oss omkring 44 miljoner timmar att få fram. Snacka om acceleration. Aldrig någonsin har det varit mer viktigt att sortera, filtrera och analysera information. Här finns det inga genvägar: det enda verktyget som funkar är läskunnighet. Tyvärr finns det siffror som visar på att den äldre generationen för första gången i historien är bättre på att läsa än den yngre generationen. Hur kunde det bli så? Och vad innebär det för framtiden?

Läskunnighet handlar inte bara om att hantera nuet, utan i förlängningen också om att skapa framtiden och det samhälle vi vill ha. Att hitta kreativa lösningar på alla problem vi ställt till med, till exempel. Den som läser om påhittade saker lär sig också att hitta på, att få idéer, vara kreativ och uppfinna saker. Astrid Lindgren förstod det här bättre än många när hon sa ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.” Läsningen ger oss möjligheten att forma vår framtid – och välja bort den framtid vi inte vill ha. Visst vore det tråkigt om alla bra idéer tog slut?

Läs hela Neil Gaimans artikel på The Guardian.

PS Neil kommer förhoppningsvis och hälsar på i maj nästa år! Vi återkommer när vi vet mer.

9789186843250

 

Är du en lärare eller bibliotekarie som skulle vilja jobba mer aktivt med läsfrämjande aktiviteter så kan vi varmt rekommendera att du kollar in En läsande klass!

Skärmavbild 2013-10-16 kl. 13.11.00

Detta inlägg publicerades i Böcker, Författare, Opinion och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.