Have vampires lost their bite?

maths c

Jag heter Maths Claesson, och är veckans gästbloggare hos Bonnier Carlsen. Jag jobbar i SF-Bokhandeln i Stockholm, och har även skrivit en bok om en kille som heter Linux som vill bli rymdpilot (Linux – Uttagningen). Men här bloggar jag om min resa till World Fantasy Convention i Brighton.

Mer kaffe. Får sällskap av en engelsk kille med enstaka skäggstrån lite här och där, som små öar av hår i ansiktet. Han är författare, ”a not yet published author” skyndar han sig att tillägga, anande min nästa fråga. Han skriver skräck, en korsning mellan Ramsey Campbell och Stephen King och skiner upp när jag säger att jag är från Sverige.

”Let the right one in!” säger han. ”Lindqvist!”

Han är ett stort John Ajvide-fan, och menar att förortsmiljöerna och människorna i romanen är universella. Alla kan känna igen sig, och det övernaturliga blir vardag. ”Bloody brilliant!”

Då, bakom oss, säger någon något på svenska. ”Maths! Tyckte väl jag kände igen dig! Vad roligt att du är här!” Det är John Ajvide, på väg till en panel där han ska diskutera om de odöda kan ta sig upp ur kistan och återta sin roll som litteraturens otäckaste monster och sluta glittra och vara romantiska eller humoristiska. ”Om fem minuter”, säger han och tittar förvånat på min engelska vän som passar på att trilla av stolen och slå sig*. John skyndar vidare.

Jag funderar att gå och lyssna, men Sir Terry Prattchett ska tala om sitt liv och allt han gjort och läsa ur den kommande (sista?) Skivvärldsromanen Raising Steam. Så får det bli.

* Möjligen överdriver jag här något.

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.