Hello Neil!

maths c

Jag heter Maths Claesson, och är veckans gästbloggare hos Bonnier Carlsen. Jag jobbar i SF-Bokhandeln i Stockholm, och har även skrivit en bok om en kille som heter Linux som vill bli rymdpilot (Linux – Uttagningen). Men här bloggar jag om min resa till World Fantasy Convention i Brighton.

Lördagkväll. Jag står och väntar på att dörrarna till Jo Fletchers Books Launch Party ska öppnas. Jag är inte ensam. En lång kö av glada människor gör mig sällskap. Några sticker ut. En medelålders kvinna har glasögon som blinkar likt ett diadem av kulörta lyktor. Kvällens partydrottning kanske. Jag är skeptisk. En bit bort står en man med stor, vit och fladdrig musketörskjorta, piratskägg och nitbälte. Han har långt, korpsvart hår som olyckligtvis är rätt tunt uppe på hjässan. Men jag har stött på honom tidigare under dagen och utbytt artigheter på brittiskt vis, och vet att han är trevlig, om än något udda.

Dörrarna öppnas. En stor sal. Ett långt bord där massor alla författare sitter. ”A glass of wine, sir?” Absolut. Ett bokparty kräver god dryck. En författare får genast en lång kö. Det är Neil Gaiman. Jag ställer mig i kön, men jag är inte här för att få en signerad bok. Jag är här för att hälsa Neil välkommen till Stockholm i maj nästa år.

Bakgrund. Bonnier Carlsen utger Neils nya bok Ocean at the End of the Lane i svensk översättning i början av nästa år. Jag råkar veta att förläggare Lotta Bergqvist på förlaget är Neils mest hängivna fangirl i förlagsvärlden, kanske i Sverige. Och hon har bestämt sig för att Neil ska komma till Stockholm när boken släpps. Och jag, jag har bestämt att det är i SF-Bokhandeln som han ska signera. Jag vet också att alla detaljer inte är klara. Jag misstänker dock att när Lotta bestämt sig för något, blir det ofta som hon vill.

Så där står jag i kön. Kanske inbillar jag mig, men en del andra författare utan kö ser rätt beklämda ut. Neil däremot blickar aningen trött ut över folkmassan och tar en klunk rödvin ur ett glass fyllt till bredden. Jag har träffat Neil vid två tillfällen förut, i samband med signeringar i SF-Bokhandeln. Han kommer inte att känna igen mig, det är några år sedan sist, och vi är dessutom i Brighton.

”Hello Neil, I´m from Stockholm and the SF-Bookshop, remember?” säger jag när till slut kommer fram. Han nickar,men jag är rätt säker på att han inte kan placera mig. Bokhandeln kommer han ihåg, men inte figurer framför sig. Men här finns ingen tid att förlora, så jag framför mitt ärende. Neil nickar och säger att han har blivit tillfrågad och gärna vill komma till Stockholm. Men hans mor fyller åttio år just när besöket är inplanerat, så han kan inte lova något just nu.

Och så blir milt bortföst av personen bakom mig i kön. Hoppet är inte ute. Kanske kommer Neil Gaiman till Stockholm i maj. Mer information följer så snart Lotta och Bonnier Carlsen vet mer.

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.