Välkommen Eva Susso

tusen

I september utkom första delen om Rika Rolf – Tusen tips till en fegis av Eva Susso, med illustrationer av Benjamin Chaud.  Här skriver Eva om samarbetet med Benjamin, om inspirationen till Rika Rolf, och mycket mer! Välkommen Eva Susso!

Jag tycker att Benjamin Chauds illustrationer är suveräna. Dagen då han tackade ja till mig för några år sen var en höjdpunkt. Det krävdes en viss övertalning. Benjamin var tveksam till ett samarbete då han är fransman och bor i Paris. Han hade aldrig samarbetat på det sättet med författare och förlag i ett annat land. Men det fungerar mycket bra. När vi gjorde vår första bok, ”Binta dansar”, kom Benjamin till Sverige och gjorde illustrationerna. På så vis lärde vi känna varandra privat. Konstnärligt förstår vi varandra utmärkt och språket är inget hinder. Jag är usel på franska men Benjamin pratar bra engelska och texter kan översättas.

Efter att vi gjort några bilderböcker ihop fick vi lust att göra något för lågstadiet/mellanstadiet. Benjamin pratade om att han var sugen på att rita svartvita bilder och jag har en portion knasighet i mig som jag ville arbeta med.

Som om allt var uppgjort från början fick jag ett samtal från BC och frågan om jag hade lust att skriva något för Mera-att-läsa-serien. Då hade jag redan bokat in mig för en månadslång vistelse i Paris för att träffa Benjamin och prata ihop oss om en idé.

Redan innan jag satte mig på planet dök Rolf upp. Jag tyckte att det saknades skildringar av rika barn. Hur är det att växa upp i en rik familj? Fördelar, nackdelar? Såna saker klurade jag över medan jag checkade in på Air France flighten.

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.