”Här i Gambia betraktas jag som en rik västerlänning”

 

 

 

tusen

I september utkom första delen om Rika Rolf – Tusen tips till en fegis av Eva Susso, med illustrationer av Benjamin Chaud. Här skriver Eva bland annat om varför det är så bra att göra research för Rika Rolf i Gambia.

Nu när jag skriver detta är det novemberrusk hemma i Sverige. Jag befinner mig i Gambia i 35-gradig värme. Sitter nära fläkten för att hålla moskiterna borta. De anfaller alltid i skymningen. För 24 år sen besökte jag Gambia för första gången med min man och vår dotter, Rita. Hon var bara några månader gammal när vi hälsade på släkten. Jag hade aldrig varit i Afrika tidigare och kände mig lätt skärrad inför resan. Föreställde mig giftiga ormbett, sjukdomar, svält och elände. Den mediala schablonbilden av Afrika hade präglat mig. Men farhågorna jagades genast bort när vi kom fram. Släktingarna var så vänliga och omtänksamma, maten jättegod och ingenting hemskt inträffade. Det var enkelt att trivas här. Sen dess har jag rest hit många gånger.

Mina två första böcker ”Rita” och ”Rita i Kudang” handlar om erfarenheterna hos farmor i Kudang. Anna Höglund hängde med hit innan hon ritade bilderna. Och hon lyckades fånga stämningen perfekt. Bilderna är konstnärliga och samtidigt visar de verkligheten. Farmor var mycket stolt över böckerna. Hon förvarade dem i en låst koffert och visade dem bara vid högtidliga tillfällen.

Här i Gambia betraktas jag som en rik västerlänning. Det är bara att hacka i sig. Ingen idé att förklara att jag ”egentligen” inte är rik. I jämförelse med medelgambiern är jag stenrik. Det finns stora skillnader mellan rika och fattiga här. Och jag tillhör definitivt den rika delen av befolkningen. Därför är det perfekt att göra research. Känna efter hur det är att ha råd att handla saker på en supermarket istället för på marknaden. På marknaden är varorna betydligt billigare, men det är krångligare och det saknas AC. För en rik västerlänning är det som står på hyllorna i en sval supermarket ändå billigt.

Rika människor kan kosta på sig att vara bekväma och välja enkla lösningar. Det ska jag komma ihåg när jag skriver om Rika Rolf.

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.