”Hemma använde jag och min storebror toaletten som kontor”

tusen

I september utkom första delen om Rika Rolf – Tusen tips till en fegis av Eva Susso, med illustrationer av Benjamin Chaud.  Här skriver Eva om samarbetet med Benjamin, om inspirationen till Rika Rolf, och mycket mer!

Jag sitter ofta och småler när jag skriver om Rolf. Antagligen för att han har drag från mig själv. När jag gick i skolan försökte jag slippa undan gympan. Gympan handlade mest om att tävla och att vara bäst och det var jag helt ointresserad av.

Hemma använde jag och min storebror toaletten som kontor. Vi var sju i familjen och det fanns få ställen där vi fick vara ifred. Jag satt inlåst och läste serietidningar tills brorsan bankade på dörren och tyckte att det var hans tur.

Varför jag valde att skriva om en rik kille? Jag tycker att det är lika roligt att skriva om tjejer som killar. Det är inte så mycket frågan om ett aktivt val. Plötsligt dyker det upp en karaktär i mitt huvud. Den här gången var det en kille. En som var rik och feg. Just den kombinationen satte fart på mina tankar.

För det mesta skriver jag intuitivt och oplanerat. Men den här gången pratade Benjamin och jag ihop oss en del innan jag satte igång att skriva. Vi bestämde grunden. Till exempel att Rolf bor i Paris. Vi hittade på några av de andra karaktärerna i historien, pappa Gaston och mamma Louise, Rolfs syster Ines och antagonisten Hugo. Och så bestämde vi att varje bok ska utspela sig på en känd plats i Paris.

Jag bodde i en liten lägenhet i Marais den där gången. Eftersom Marais är ett ståndsmässigt område passar det perfekt för en rik familj. Därför fick Rolf och familjen Cossu bo där. Självklart skulle Rolf ha en hund. Jag har aldrig haft en äkta hund men jag älskar att hitta på hundar. I min fantasi var Rolfs hund Dédé en liten och trasslig sak. Men när Benjamin ritade en skranglig hundsort med extra lång nos föll jag pladask. Nu kan jag inte ens tänka mig att Dédé skulle kunna se annorlunda ut.

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.