”Var får du allt ifrån?”

I september utkom första delen om Rika Rolf – Tusen tips till en fegis av Eva Susso, med illustrationer av Benjamin Chaud.  Här skriver Eva om samarbetet med Benjamin, om inspirationen till Rika Rolf, och mycket mer!

Skrivandet har blivit en vana och livet känns lite blekare när jag inte håller på med det. Det började på allvar när jag var tolv. Då hade jag fått ett eget rum där jag låste in mig efter skolan och slamrade på en svart skrivmaskin. Inte mycket annat som kunde konkurrera med skapandet. Och det är ungefär likadant fortfarande. Same same but different. Så snart en berättelse är färdig börjar jag på en ny. Det fungerar bra eftersom jag skriver olika slags berättelser, för olika åldrar.

Var får du allt ifrån? är en vanlig fråga. Som om jag kunde besvara den. Jag vet faktiskt inte hur min hjärna fungerar, den är aningen överaktiv. Idéerna kommer av bara farten och de måste ta kölappar för jag hinner inte med dem alla. Och svinn blir det. Alla idéer fungerar inte. Först när jag börjar skriva vet jag. Jag känner snabbt igen den där äkta känslan. Om berättelsen håller fast mig, om karaktärerna får liv. Då är det lönt att jobba vidare, annars går jag på tomgång.

Vilken av dina böcker är du mest nöjd med? lyder en annan vanlig fråga.

Sanningen är att när jag skrivit klart en historia och boken finns ute på marknaden, då är jag redan i färd med nästa eller nästnästa. Det går inte att hänga kvar vid gamla texter, men måste släppa dem och skriva vidare. Böckerna lever sina egna liv.

Men visst har jag somliga favoriter. ”Yummy” står mig väldigt nära. De tre småbarnsböckerna som Benjamin Chaud illustrerat, ”Binta dansar”, ”Lalo trummar” och ”Babo pekar”, sammanfattar det som varit ljust i mitt liv. Mina barn, Gambia, dansen, gemenskapen. Jag ville sprida glädje med de rymtiska texterna och Benjamin satte stämningen perfekt! Vi har fått mycket fin respons från föräldrar som läser dem för sina ett- och tvååringar. Sånt värmer ett författarhjärta.

Vad är det roligaste med att vara författare? frågar somliga.

En ny och spännande erfarenhet i år var att skriva ihop med en författarkollega, Moa Eriksson Sandberg. Vi skrev en berättelse för tonårstjejer som kommer ut hösten 2014.

För övrigt är det roligt nästan för jämnan.

 

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.