Redaktionens julklappstips del 2: Bokslukarna

Här kommer några tips på böcker som riktar sig till de som firar jul för kanske nionde till tolfte gången: slukarna, eller de som behöver lockas till egen läsning i övergången från de mer lättlästa böckerna. I urvalet nedan har även tagits hänsyn till de vuxna: dessa böcker kan med fördel läsas högt! Garanterad läsupplevelse alltså för såväl små som stora.

God julläsning!

9789163876363

Den perfekta julboken – ett svindlande vinteräventyr med Narniakänsla! En riktig bladvändare som har allt man kan önska av en roman: äventyr, vänskap, magi och färgstarka karaktärer.

9789163875571
Böcker för skrattsugna – bokserien ”Dagbok för alla mina fans” är en sådan megasuccé över hela jordklotet att man kan undra Greg håller på och tar över världen? Varning till eventuella högläsare: skrattandet kan skapa problem för läsningen!

9789163873720

Liten flicka på stort uppdrag – Slottet av is är en spännande fantasysaga om en flicka som tvingas revoltera mot en nyckfull vuxenvärld. Språket och handlingen för tankarna till ”Mio min Mio”. Passar mycket bra som högläsning, halvkorta kapitel med cliffhangers och en mångbottnad, diskussionsvänlig handling. Lämpar sig bäst för åldern 9-10 år.

9789163874352
Till äventyrslystna 10-åringar.
Spänning, äventyr, humor och starka känslor i en fängslande fantasyserie av Suzanne Collins, författaren till supersuccén ”Hungerspelen”. Gregor från Ovanjord är den första av fem, och ytterligare två delar finns ute. Älskar man Harry Potter och Den oändliga historien, så älskar man även denna serie.

9789163873539

Perfekta högläsningsboken. Arne Svingens kritikerrosade bok om trettonårige Bart för tankarna till både Billy Elliot och Forrest Gump. En berättelse om nödlögner och motgångar. Och om boxning och opera. Den här boken lämnar varken barn eller vuxen oberörd.

9789163872877

Flicka kastas ut i en främmande, färgstark värld. En drastisk och skruvad äventyrberättelse om att plötsligt hamna i en annan familj. Och vem vet, det kanske inte är så hemskt som man tror? Det kanske till och med är det roligaste som har hänt på mycket länge … En drastisk och skruvad äventyrberättelse som även har blivit film. Lika kul att läsa själv som tillsammans.

9789163871214

Hjälte med dyslexi. Böckerna om Percy Jackson – den 12-åringe halvguden med dyslexi och ADHD – har blivit en enorm succé över hela världen. Det är riktiga slukarböcker. De som tror att grekisk mytologi är tråkigt har helt enkelt inte läst Rick Riordan! Fantastiska actionäventyr i gudarnas fotspår! Fem böcker finns i serien.

9789163876738

I bästa Maria Gripe-stil flätas dåtid och nutid samman i denna mystiskt spännande vardagsberättelse. Katarina Genar har även skrivit Den magiska kappan, som är i samma lite gåtfulla stil.

9789163874390

Humor och stora livsfrågor. Lennart Lordi – en helt ovanlig kille – loggar om det stora och lilla i livet, om döden och rymden, och om kärlek och pizza och sällsynta giraffshorts. För att inte tala om världshistoriens pinsammaste luciatåg. Spännande och värmande, fantasifullt och filosofiskt – och stundtals helt crazy. Lite som en svensk variant av ”Dagbok för alla mina fans”.

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.