Konsten att ha sjukt låga förväntningar

konsten att ha sjukt

”Ta del av mitt halvkassa liv och gör sedan tvärtom.” – så säger Emanuel Kent Sjögren, andlig vägledare i den här boken. I en sanslöst uppfriskande debut med lika delar skratt och svärta tar vi emot Emanuel Kents livsfilosofiska råd medan han trasslar sig genom hösten på högstadiet.

Se intervju med Åsa Asptjärn här!

Åsa Asptjärn hanterar övergången från komedisketcher till ungdomsbok med briljans – Konsten att ha sjukt låga förväntningar är en igenkännande och kvick bok som med humor förstärker det svåra i att vara tonårig i dagens samhälle.

Grundbulten i Emanuel Kents filosofi är: Sänk förväntningarna. Punkt. Är dina förhoppningar och förväntningar noll så kan du inte bli besviken. Och det ska visa sig vara en rimlig hållning till livet för Emanuel Kent som vill omfamna mer av livet, och har större ambitioner med sina tonår än att hänga med (enda) kompisen Tore. Man ler, fnissar, flabbar och suckar med en klump i halsen i mötet med genomälskvärda Emanuel Kent. För alla som läst om, älskat – och växt ifrån – Greg i ”Dagbok för alla mina fans” erbjuds alltså nu en liknande antihjälte, fast i tonårsupplaga med stor näsa, finnar och fjun på överläppen.

”Den största händelsen i mitt högstadieliv var att jag vann en presentcheck på skor i en tävling i VeckoRevyn. Jag köpte ett par knallrosa, knähöga skinnstövlar som jag på allvar trodde skulle förändra mitt liv. Jag hade behövt lite andlig vägledning.” – Åsa Asptjärn.

Åsa Asptjärn, född 1972, är uppvuxen i Kristianstad och bor numera i Malmö. Under gymnasietiden mötte hon Gertrud – senare andra halvan i duon Åsa&Gertud – och de startade tillsammans teatergruppen Trollpackorna, med vilka de turnerade i Sverige med föreställningen Tack så in i helvete. Därefter har de ett långt gemensamt CV innehållandes allt från P1, föreställningar och kabaréer i Malmö, manusförfattare till Nya Revyn – alla ska le (premiär på Klara Soppteater), Ronny Erikssons TV-serie Farmartankar och med radiopjäserna Turkudden (2008) och Mörkrets ärta (2011) i Radioteatern. I januari 2014 kan Åsa – nu utan komikerkumpanen – även titulera sig som debuterande ungdomsförfattare när Konsten att ha sjukt låga förväntningar utkommer på Bonnier Carlsen.

Konsten att ha sjukt låga förväntningar utkommer på Bonnier Carlsen den 2 januari 2014. Recensionsdag 15 januari.

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.