Kära hjärtanes, så mycket böcker!

Vi vill önska alla läsare en glad alla hjärtans dag i morgon genom att tipsa om en massa bra, kärleksfull läsning för alla åldrar!

Image

I Den rosa barnkammarboken hittar du sagor, sånger och dikter, alla med temat kärlek och vänskap, rikt illustrerade av våra främsta tecknare.

Bland annat kan du läsa om den starka kärleken mellan Pingvinen och isberget, skriven och illustrerad av Jakob Wegelius (aktuell med Mördarens apa). Isberget smälter, som isberg gör, och det gör ont, så ont i pingvinen.

Image

Eller om vänskapen mellan en liten pojke och en hund, i En stjärna vid namn Ajax, där hunden åldras snabbare än pojken. Så som det är. Ulf Stark har skrivit den hjärtkramande berättelsen, och Stina Wirsén har illustrerat. (Ulf stark är nu aktuell med Skuggbarnen och Stina Wirsén med Titta!)

Image

(Jag kan inte låta bli att tänka på de här bilderna på en annan barn-hund-vänskap.)

Image

Jag älskar Manne är ett triangeldrama i sandlådan. Pija Lindenbaum låter starka känslor svalla när tre killar kämpar om varandras uppmärksamhet.

Det finns mycket man kan gilla när det gäller Manne: hans mormor, hans hink, hans burriga hår. Ja, till och med hans geggamoja! Men när ”killen” dyker upp, då blir det inte lika roligt. Manne vill ju bara leka med ”killen”.

Jag älskar Manne blev Augustprisnominerad 2012!

Hugo – elak, blodtörstig och JÄTTEFARLIG? av Mia Nilsson har ett enkelt budskap: Döm inte krokodilen efter de vassa tänderna. Hugo har ofrivilligt lämnat livet som cirkusartist bakom sig och råkat hamna långt ute i skogen. Med ett förflutet som lindansare är Hugo förstås ingen vanlig krokodil, han älskar att sticka och baka och vill inget hellre än att få besök i sitt prydliga lilla hus. Men att skaffa vänner i skogen är inte helt lätt … Förhoppningsvis vågar de andra djuren så småningom komma tillräckligt nära för att inse att trots att Hugo är stor, grön och hårdhudad så har han faktiskt ett hjärta av guld. (I höst kommer nästa bok om Hugo, Hugo – Vilken cirkus!)

Vad gör man när någon som alltid funnits där plötsligt vill gå sin egen väg? När Petra i Petras prick av Maria Nilsson Thore vaknar en morgon är det något som inte alls känns bra. Knut på svansen och kanske feber, vad är det som har hänt? Snart upptäcker hon det, det finns en tom fläck på hennes päls. En prick har helt enkelt försvunnit! Men frågan är om pricken har kommit bort eller om den gett sig iväg på egen hand. Tänk om den inte ville vara med Petra längre!? (Maria Nilsson Thore är aktuell med hela tre böcker i vår: Alla tre gräver en grop, Alla tre vilar och Leka tittut, tillsammans med Annika Thore.)

Image

Dunne i Rose Lagercrantz böcker Mitt hjärta hoppar och skrattar och Mitt lyckliga liv har längtat efter att börja skolan i hela sitt liv. Men när det äntligen är dags blir hon knäsvag – tänk om hon inte får nån kompis! Turligt nog träffar hon snart en vän, en bästa vän. Men så flyttar Ella Frida, och inget hade kunnat göra Dunne ledsnare. Tur då att Dunne har ett så förstående marsvin, och framför allt, en sådan vän som Ella Frida, som inte låter sig stoppas av vare sig tid eller rum. Illustrationerna känner ni säkert igen – de är alltid lika fantastiska Eva Erikssons!

Image

Såhär skriver författaren Marie Oskarsson om serien: ”Jack och kärleken började med en längtan efter att skriva om kärlek för lågstadiebarn. Jag ville skriva om pirret, om då man är så kär att man nästan inte kan prata eller äta eller tänka klart. Jack är kär i Emilia. Hans bästis Edvin är kär i Emilias bästis Julia. De träffas hela tiden, för de går i samma klass. Det är både bra och dåligt – bra för att Jack gärna vill vara med Emilia, men dåligt eftersom han får attacker av kärleksplåga när han ser henne.

Hur det går för honom? Nej, men det kan jag ju inte berätta. Det får du läsa om själv.” Helena Bergendahl har illustrerat.

Image

Lina Forss har skrivit en serie om Timotej af Liljas. Timotejs styvpappa bestämmer i första boken Kär i kärleken att familjen ska flytta till London. En dröm för många, men för Timmy är tillvaron inte bara en dans på rosor. I skolan är det inte helt givet vilket kompisgäng hon platsar i eller vem hon kan anförtro sig åt. Och i sin lilla våning i fashionabla Chelsea ältar, gläds och sörjer hon kärleken. För så här är det: Timmy blir kär. Ofta. Hon söker sig till killar och hon söker sig bort från ensamheten. Men är Timmy verkligen är kär i Måns, Wille, Paul eller John, eller är hon helt enkelt kär i kärleken? Livet i London är en känslomässig berg-och-dalbana: Underbart och komplicerat, nattsvart och svindlande!

photo_2

Böcker med hjärtliga ryggar.

I Sonya Sones böcker Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet får vi följa med i en ofrivillig kärlekshistoria mellan Sophie och ärkenörden Murphy.

Katerina Janouch är författare, journalist …  och sexrådgivare. Hon har skrivit en serie om tre unga tjejkompisars sexdebuter. Såhär sa Linda Skugge om Amandas bok när den kom 2011:

”Katerina lyckas inte bara med mästerverket att skriva om sex på ett otroligt hands on sätt som går rakt in i blodomloppet, hon lyckas också rama in det med en stor härlig portion Suzanne Brögger, Erica Jong och de nakna tanterna på Nationalmuseum. Mer sex och finkultur till tjejerna! Tack!”

photo

”A story world I love.” Stephenie Meyer

Cassandra Claires serie The mortal instrumentsFölj med kompisarna Clary och Simon till New Yorks mörka sida, till de varelser som föredrar att röra sig i natten och skuggorna. Här finns demoner, vampyrer, varulvar, trollkarlar, älvor, skönhet, skräck och passion. Är Simon kanske mer än en vän för Clary?

En stor varm alla hjärtans dag-kram till alla läsare!

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.