Överlev vabruari med högläsning!

Nu är den här – månaden alla föräldrar fasar över. 2015 vabbade nästan 250 000 föräldrar någon gång under februari, så att månaden fått sitt öknamn är inte så konstigt. (Siffran kan vi jämföra med till exempel september, då bara 170 000 föräldrar torkade snor, tog tempen eller förlitade sig till Barnkanalen.) Fast vi vet ju hur man bäst fördriver tiden med en feberhet liten person hemma i soffan: med högläsning, förstås. Och när rösten och lusten sinar – sätt på en ljudbok!

Här kommer några beprövade boktips:

0-3 år:

Var är Julia? Eva Eriksson och Lisa Moroni (mor och dotter) har skapat en serie varma och mysiga småbarnsböcker om oemotståndliga Julia. Här är alla med: mamma, pappa, hunden och såklart charmtrollet Julia! Busig och lekfull läsning för tvååringar och deras familjer.
http://www.bonniercarlsen.se/bocker/bilderbocker-barnungdom/j/julia-gommer-sig/

Alla tre har fruktstund

På förskolan Ärtan är det dags för fruktstund. Valle, Ester och Idde måste sitta still och äta. Men alla tre vill ha äpple, eller kanske banan? Och Valle vill ha frukten i bitar men det vill inte Idde. Och var är Ester någonstans? Det blir såklart bra mellan Valle, Ester och Idde till slut, men det är inte alltid så lätt att komma överens när man är tre.
http://www.bonniercarlsen.se/bocker/bilderbocker-barnungdom/a/alla-tre-har-fruktstund/

3-6 år:

Puck går till frisören är en härlig bilderbok med humor och snits om ett första besök hos frisören. Pucks hår har blivit för långt och måste klippas. Mamma bokar tid hos frisören. Spännande, tycker Puck. Men vilken frisyr ska Puck ha? Ska det vara taggigt hår, runt hår eller lite hår? Blått, vill Puck.
http://www.bonniercarlsen.se/bocker/bilderbocker-barnungdom/p/puck-gar-till-frisoren/

Kurrans skatt

En dag hittar Kurran en alldeles speciell sak i skogen. Den är stor och glittrande och tung: En skatt! Men så börjar det att regna och skatten försvinner, eller har den bara förvandlats? Kurrans skatt är en sagolik bilderbok av Lisa Moroni om att letandet kan vara en skatt i sig och att allt inte är som man tror.
http://www.bonniercarlsen.se/bocker/bilderbocker-barnungdom/k/kurrans-skatt/

6-9 år:

Singers melodi

När skådespelaren Vanna Rosenberg debuterar som författare är det med en drömsk fantasifull högläsningsbok om familj och ursprung. Singers melodi är en bok om längtan efter något som kanske kan kallas hemma. Berättelsen om sjölejonet Singer och pojken Manfred på den kringresande cirkusen är en högläsningsbok för hela familjen, sinnrikt och inkännande illustrerad av Cecilia Heikkilä.
http://www.bonniercarlsen.se/bocker/skonlitteratur-barnungdom/s/singers-melodi/

Bokserien ”Kapten Kalsong” är en succé sedan starten 1997! Såväl nybörjarläsarna som bokslukarna kastar sig över dessa skruvade, actionfyllda och lättlästa kapitelböcker – med sin mix av illustrerat äventyr och glad dasshumor. Här ges läslust, språkglädje och ett stort ordförråd till alla. Och lite sund skepsis mot auktoriteter på köpet.
http://www.bonniercarlsen.se/bocker/humor-tecknat-barnungdom/k/kapten-kalsong-och-den-stora-stygga-striden-mot-robotsnorgubben-del-1-alla-snorkrakors-slemmiga-natt/

9-12 år

Billie: avgång 9:42 till nya livet

Billie: Avgång 9:42 till nya livet är första delen i Sara Kadefors mellanåldersserie, en knivskarp vardagsskildring med relationerna i centrum. Billies fosterhem är ett brunt hus i Bokarp. Ett samhälle som är så litet att Billie inte ens fattar att de är framme när bilen bromsar in. Billies humör är gott även när hon blir allt mer övertygad om att det är något konstigt med den nya familjen, nästan som om de döljer något.
http://www.bonniercarlsen.se/bocker/skonlitteratur-barnungdom/b/billie-avgang-942-till-nya-livet/

Johan har levt på barnhemmet så länge han kan minnas. Nu är han elva år och har fått nog av hårt arbete och stryk. Han bestämmer sig för att rymma och söka ett annat liv. Annika Thor skriver lyhört om utsatthet och gemenskap, identitet och vänskap. Dit ljuset inte når är en spännande berättelse om att finna en vän och hitta hem.
http://www.bonniercarlsen.se/bocker/skonlitteratur-barnungdom/d/dit-ljuset-inte-nar/

Detta inlägg publicerades i Böcker, Bonnier Carlsen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.